Nebraska ODP. Där har ni de mest långväga gästerna i 2018 års version av Eskilscupen. Från "USA:s Norrbotten" kommer ett helt nykomponerat lag - kryddat med ett visst inslag av OS i Los Angeles 1984.
Nebraska, i USA:s centrala delar, är mer känt för majsproduktion är fotbollsexporter. ODP står för "Olympic Development Program", men syftar inte att direkt forma blivande fotbollsmatadorer i de Olympiska Spelen. Den olympiska anknytningen består av att OS i Los Angeles 1984 gav ett ekonomisk överskott som resulterade i en slags fond där pengarna är öronmärkta för att stärka ungdomsidrotten nationellt.
- Spelarna i Nebraska ODP tillhör flera olika lokala klubbar från staten. Klubbarna har själva valt ut spelarna ifråga utifrån en del olika kriterier. De har alltså inte spelat tillsammans tidigare, men kom under måndagen till Danmark där ska spela träningsmatcher inför Eskilscupen, säger Sven-Erik Jensen, norsk agent med stor vana av att placera amerikanska fotbollslag i svenska turneringar. Bara i år hade Jensen 21 lag i Gothia Cup.
- För några år sedan hade jag med tio amerikanska lag i Eskilscupen, det går upp och ner.
Hur bra är det här laget, tror du?
- För sin åldersklass skulle jag på en tiogradig skala placera dem på sju. Det är inget elitlag och det är lite speciellt så till vida att det normalt sett finns två slags lag som reser till Europa från USA. Antingen ett "pick up-lag" där de känner inte till varandra och sedan helt finansieras internt - eller ett riktigt samspelt klubblag och det är där man brukar hitta kvalitén. Nebraska ODP är inte någonting utav det. ODP betalar cirka en tredjedel av kostnaderna, förbundet sanktionerar alltså kostnaderna.
Varför lockar Eskilscupen?
- Det finns många olika saker som talar för cupen, som organisationen och miljön. Men en sak jag gillar speciellt är att cupen har så många slutspel och inte minst att matcherna ligger relativt tätt. I andra turneringar kan det gå många timmar mellan matcherna vilket innebär att det inte finns möjlighet att göra mycket mellan dem. Nu får spelare, tränare och föräldrar frihet att gå ner på stan eller stranden efter matcherna - och får ut mer av dagen.
- Amerikaner är samtidigt inte vana att bo på skola som de flesta andra lag gör, den grejen förstår de inte alls. Det blir en kulturkrock där. För dem är hotell det enda alternativet.
Ian Bradley heter tränaren för laget vars spelare hoppas att ett deltagande i Eskilscupen ska innebära en fot in i college-världen.
- För en 16-åring i USA är det bara college som gäller. De försöker få plats där genom stipendium och deltar man i NebraskasODP-lag är det någonting väldigt positiva att ha med i sin ansökan. När collegetränarna ser att de spelat i Eskilscupen i Sverige kan det öppnas dörrar, säger Jensen.